BAKAR KEK COKLAT DALAM PEMANGGANG AJAIB
crdt to : pemanggangajaib.com
Siapa sangka pemanggang ajaib jenama ikan mampu membakar kek dengan sempurna. Ramai yang tak percaya kerana namanya pun ikan, ingatkan untuk memasak lauk pauk sahaja. hehe.. Jika masih tak percaya, salin resepi ni dan cubalah buat ya. Lepas ni boleh la cuba kek2 lain pula ya.
Bahan-bahannya:
*2 cawan tepung gandum
* 1 sudu baking powder dan soda bikarbonat
* 1 cawan serbuk koko
* 3/4 cawan minyak atau margerin yang dicairkan
* 3/4 cawan susu pekat
* 1/2 cawan gula
* 3 biji telur
Cara-caranya :
1. Ayakkan bahan yang bertanda *
2. Dalam mangkuk yang lain, pukul minyak, susu pekat, gula dan telur dengan menggunakan mixer
3. Apabila bahan yang dipukul telah kembang, masukkan campuran tepung sambil dikacau sedikit demi sedikit
4. Apabila bahan dicampur jadi sebati, masukkan ke dalam pemanggang ajaib dan masak atas api yg kecil selama 10-15min. Check untuk pastikan kek cukup masak.
5. Bila dah masak, keluarkan dengan menekapkan kek ke atas pinggan dan terbalikkan. Hati-hati.. Perlu seorang pembantu ketika ini.
Selepas itu bolehla hiaskan kek anda dengan topping agar lebih menyelerakan. Yummy!
Untuk topping hiasan :
1/2 bar coklat masakan
2 sudu butter
2 sudu susu pekat
Masak guna kaedah double boiler bagi campuran di atas sehingga mencapai kelikatan yang dikehendaki, curahkan ke atas kek coklat.
Boleh la dihiasi dengan badam atau coklat rice
Selamat mencuba ya
psst ; Membakar kek coklat menggunakan pemanggang ajaib jauh lebih cepat berbanding membakar di dalam oven. Hanya 15min kek anda boleh check kek anda menggunakan lidi atau garfu untuk pastikan siap dimasak. Kalau tak percaya, cubalah sendiri ^*
Like page kami :
0 comments:
Post a Comment